Događanja

Događanja (85)

U našoj župnoj crkvi Svetog Nikole u Čilipima u nedjelju 8. rujna tijekom svete mise župnik don Josip Barišić blagoslovio je odjeću i predmete novih ministrantica: Marije Grbić, Mie Novaković, Laure Komnenić i Petre Musladin. Četiri ovogodišnje prvopričesnice po prvi put su obukle svečano ruho i počelu službu opskrbljivanja oltara tijekom svete mise. Kako je kazao don Josip, u očima još nekolicine djece vidio je želju za ministriranjem, te ih i ovom prilikom pozvao neka se priključe službi. Također, tijekom svete mise župnik je povodom početka nove školske godine zazvao je Duha svetoga na svu školsku djecu i pomolio se za njihov uspjeh u nadolazećem vremenu.

Gabrili 26. srpnja 2019. – Blagdan Svete Ane
Bratstvo svetog Dimitrija u Gabrilima slavi Svetu Anu kao svoju dugogodišnju drugotnog zaštitnika – cu. Ranosrednjovjekovna crkva Svetog Dimitrija je premalena potrebama puka za redovita okupljanja vjernika na svetim misama, a poglavito na sprovodima. Bratstvo je iza Domovinskog rata sagradilo posebnu zgradu veličine oko 40 metara četvornih za mrtvicu te za spremište. Zadnje dvije godine dozrela je misao da se sve vrijedne stvari potrebne za liturgiju: stari drveni oltar i oltarna drvena pala restauriraju, naprave vitrine, izlože vrijedne misnice, knjige, slike i drugo. Napravljen je pomični drveni oltar prema puku za prigode sprovoda. Župnik don Josip Barišić, u dogovoru s ocem biskupom, je na svetu Anu blagoslovio novi oltar, a svetu je sa župnikom suslavio bivši župnik Čilipa, a sada Pridvorja i Dubravke don Stipo Miloš. U prigodnoj propovijedi don Stipo je uputio lijepu i korisnu pouku: biti otvoren životu, sve povjeriti Bogu, moliti i strpljivo čekati jer Bog nas neće nikada iznevjeriti. U ostvarenju ovog vrijednog projekta sudjelovali su svi članovi Bratstva Svetog Dimitrija, a posebno Niko Klečak Androsin i Mili Klečak. Za ovu prigodu vrijedne domaćice pripremile su prigodan domjenak za sve sudionike slavlja nazočne.

Galerija slika

 

Prvu svetu pričest u našoj župi, u nedjelju 23. lipnja 2019. primilo je 18 djece. Pripremu i svečani obred ovog svetog čina predvodio je župnik don Josip Barišić. Ove godine po prvi put pričestili su se: Helena Matić, Marija Grbić, Pavla Skurić, Laura Komnenić, Petra Musladin, Marija Arbulić, Nikoleta Skurić, Mia Novaković, Mihaela Drobac, Tia Tomović, Mihael Grubišić, Matthias Đurović, Marino Baule, Vlaho Ucović, Ivano Kordić, Karlo Simović, Jakov Rajčević i Niko Šubašić. Svečanost je svojom pjesmom pratio Dječji zbor Mali konavljani kojeg vodi Sanja Kovačić, a prigodnom programu sudjelovali su svi prvopričesnici. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je prigodno fotografiranje i čašćenje o čemu možete više vidjeti u fotogaleriji koju nam je, kao i prethodnih godina, ustupio Foto studio Regjo na čemu mu se zahvaljujemo.

Galerija fotografija

Devetog četvrtka po Uskrsu tradicionalno se u svim kršćanskim župana obilježava Tijelovo ili kako u nas u Konavlima zovemo Korosante. Kao i prethodnih godina svetu misu predvodio je naš župnik don Josip Barišić, a nakon euharistijskog slavlja, tradicionalno je održana i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom. U procesiji u djeca u konavoskim nošnjama tradicionalno posipala put laticama cvijeća.

Fotogalerija

U našoj crkvi u nedjelju 26. lipnja održan je koncert polaznika Britanske škole u Nizozemskoj. Zbor čini tridesetak djece mlađe dobi koji su izveli niz sakralnih i sekularnih pjesama. Don Josip Barišić pozdravio je nazočne, a posebno izvođače zahvalivši im na dolasku i prezentaciji u Čilipima.

Galerija slika

 

Biskup dubrovački, msgr. Mate Uzinić udijelio je u subotu 11.5.2019. u Čilipima sakramenat Svete krizme za 18 mladih koje je na vjeronauku pripremio za ovaj svečani čin naš župnik don Josip Barišić. Svečanom činu krizme nazočili su brojni članovi obitelji krizmanika i drugi vjernici. Svetu krizmu primili su: Martina Ravlija, Ivan Katušić, Ana Kos, Stijepo Obradović, Elena Dugandžić, Mia Vezilić, Anamarija Bronzan, Ana Paula Novak, Matea Bete, Martina Ucović, Liciana Kresić, Karmen Klečak, Nika Regjo, Petar Vlahutin, Josipa Stanović, Niko Grbić, Mara Šabadin, Vlaho Brailo. Zahvaljujemo Antoniju Bokšiću na ustupljenim fotografija u foto galeriji.

Tekst i slike: Anđelka Kelava (Dubrovački vjesnik)

Hrvatska zajednica u Venetu i Hrvatska matica iseljenika - podružnica Dubrovnik na čelu s Majom Mozarom upriličili su početkom svibnja u Padovi trinaesti po redu susret Hrvata Italije i proslavu blagdana sv. Leopolda u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Dvodnevni program počeo je u subotu koncertom koncert Glazbe "Ston" uz dirigenta Dražena Laskača i klape "Stina" iz Ploča, dok je u nedjelju služena Sveta misa koju je predvodio don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima u koncelebraciji s fra Nikolom Rožankovićem, te uz nastup pločanske klape "Stina".

Susretu u Padovi uz brojne Hrvate koji žive u Italiji i hodočasnike iz domovine i iseljeništva nazočili su predstavnici hrvatskih veleposlanstava iz Rima i Svete Stolice, generalna konzulica iz Trsta, kao i konzuli te predstavnici hrvatskih udruga u Talijanskoj Republici.

Na susretu su sudjelovali i načelnik općine Ston Vedran Antunica i direktorica Turističke zajednice Ston Fani Slade. Glazbenici iz Stona i Ploča nastupili su u prepunoj crkvi u svetištu sv. Leopolda i oduševili sve prisutne. Stonska glazba dobila je nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za doprinos ugledu i promociji Županije, a ove godine slavi i devedeseti rođendan.

I ovogodišnji Susret potvrda je tradicije zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.


SVETA MISA I PROPOVIJED DON JOSIPA U PADOVI

III-a VAZMENA NEDJELJA, 5. svibnja 2019. u Padovi
Milost i mir Uskrslog Krista bio sa svima vama!
Radujem se, sestre i braćo da ću danas s vama slaviti najveće otajstvo naše vjere i najveći dar Božje ljubavi. Ta Bog je Ljubav. Iz ljubavi nam je Sina svoga predao. Upravo to u ovoj Euharistiji slavimo. Radi se o najvažnijem pitanju u čovjekovom životu, o ljubavi. Zato Isus i pita Petra ljubiš li me? I to tri puta, da ne bi olako i nepromišljeno odgovorio, kao ono prije muke: da će za njega, ako ustreba, i život dati. U vrijeme suđenja je to obećanje pogazio, zatajio je Isusa… Isus i nas pita, ljubiš li me? Petar je zaplakao nad svojim brzopletim odgovorom i kukavičkim zatajenjem. Požalimo nad svim brzopleto i olako danima pogaženim obećanjima. Bogu i ljudima. I nad svim zatajenjima, javnim i unutar sebe. Mišlju, riječju, djelom i propustom. Evo, danas, Petar, gotovo sa suzama odgovara na sva tri upita… Griješili smo kao i Petar pa se i pokajmo kao i on. Recimo promišljeno i iskreno, da ga ljubimo.
PROPOVIJED: Ovo ukazanje na Tiberijadskom jezeru je treće ukazanje uskrslog Gospodina.. Prvo je na dan Njegova Uskrsnuća u Dvorani, gdje ih je zatekao zaključane, bez Tome. Tada im je dao ovlast opraštanja grijeha i poslanje, Idite po svem svijetu… Drugo je, tjedan dana iza, kad je s njima bio i Toma, kako smo to slušali u prošlonedjeljnom evanđelju, koji se uvjerio da je on raspeti, uskrsnuo. Uza sve to oni se ne snalaze tako te se vraćaju u Galileju k poslu koji su radili prije nego su se susreli s Učiteljem, prije tri godine. Ostaju zajedno, ali ih ništa i nitko ne povezuje. Počinju raditi ono što znaju, kako bi preživjeli. Oni su zamišljali da bi Isusova prisutnost trebala biti na isti način kao i kroz minule tri godine. Mislili su da će i dalje hoditi kao zajednica na čelu sa svojim vođom za kojim će hrliti mnoštvo a On će im ulijevati potpunu sigurnost.
Ne ide im u pamet i srce Njegovo povremeno javljanje. Oni se i dalje oslanjaju samo na sebe, svoje znanje, sposobnosti i snage, kao da se ništa nije dogodilo. Kao da nisu bili tri godine u školi najvećeg Učitelja i Odgojitelja za kojega je svijet ikada znao… To je slika Crkve koja se svojim snagama trudi činiti što može. Moguće je i nakon dugog i snažnog iskustva blizine s Učiteljem i dalje se oslanjati samo na svoje sposobnosti i snage. Rezultat takvoga rada uvijek je isti: nisu ulovili ništa. Crkva koja se oslanja samo na sebe i ono što mogu njezini članovi, prazna je. U njoj nema hrane za život. Gospodin je i dalje Učitelj i Odgojitelj, te svoje učenike prepusta neuspjehu, da bi ih obdario novim čudom, te da bi im ostavio nove znakove svoje nazočnosti preko kojih ce ga moći susretati. Isusu je jasno da oni, makar su bili s njim tri godine, ne mogu tek tako jednostavno razumjeti njegovu uskrsnu stvarnost. Gospodin je strpljiv s njima i On preuzima inicijativu. Izabrao je mjesto, vrijeme i način ukazanja. Opet im je dao okusiti svoju nazočnost, ali im je dao iskusiti i bezuspješnost cjelonoćnog ribarenja. U zoru, Isus im je bliže nego što oni znaju. Pita ih, imate li što za doručak? Nemaju ništa što bi mu mogli ponuditi: jer ništa nisu ulovili i ništa nisu iz doma donijeli. Isus im kaže da bace mrežu na desnu stranu lađe. Tek što su bacili mrežu, iz posluha prema Isusovoj riječi, mreža se napunila. Isus je imao cilj kad im je naložio da svoju mrežu bace s desne strane lađe. S te strane On je stajao na obali. To je bila strana vjere. Ako rade u zajednici s Njim sjedinjujući svoje napore s Njegovom Božanskom silom, uspjeh ne može izostati. Ivan prvi prepoznaje da je na obali Gospodin. Šimun Petar prvi reagira i žuri na obalu. Ovdje se zrcali hijerarhijska i karizmatska strana Crkve. Karizmatski dio prvi opaža blizinu Gospodinovu, a hijerarhijski prvi poduzima korake prema Njemu.
Na obali ih je čekao pripremljen oganj, kruh i riba. Gospodin je svojom ljubavlju uvijek ispred naših misli i iščekivanja. Uvijek nas uzima za suradnike i govori, donesite od plodova rada vaših ruku. iako je i to dar njegove ljubavi. I poziva ih „Hajde doručkujte!“ Zatim pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put, da ponovo naglasimo, očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih. U sva tri očitovanja im daje do znanja, kad god se okupljate u zajedništvu i ljubavi ja sam s vama. Eto novog, uskrslog iskustva kako će biti, i kako jest Isus uvijek s nama.
Upravo te vrijednosti: ljubavi i zajedništva, želi utvrditi u srcu onoga komu je, nakon obraćenja, iznova povjerio službu vođenja svoje Crkve.
Nakon doručka će Isus, Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi? Kako je ovaj razgovor između Šimuna i Isusa prepun emocija! Isus ne prigovara Petru za njegovo zatajenje. U ovom delikatnom trostrukom upitu Isus od njega traži, samo očitovanje ljubavi.
Gospodine u ovim pitanjima slušam i svoje ime. Pitaš mene, pitaš nas: Papu, kardinale, biskupe svećenike, đakone, redovnike, redovnice i vjernike. Pitaš nas za ljubav! Imam li je prema tebi? Volim li te? Šimunu si ponovo vratio ime Petar koje se razorilo u njegovoj izdaji. U ljubavi koju obnavlja prema tebi m o g u počivati poslanje i zadaća koju mu ponovno nalažeš. Pasti ovce i jaganjce znači voditi Crkvu za koju si obećao da ćeš je izgraditi na njemu i ništa je neće moći nadvladati. Ni vrata pakla. Petre, oslonac ti je u vjeri koju si ispovjedio:“ Ti si Krist sin Boga živoga!“ i u ljubavi koju si tri puta potvrdio, „ Ti sve znaš, ti znaš da te volim
Don Josipe, kršćanine, vjerniče, oslonac ti je na vjeri i ljubavi.
Molitva vjernika:
Gospodine, danas si izrekao Petru i nama svoju pouku, poruku i svoje poslanje. Pošto smo to danas spoznali, udijeli nam milost da to i vršimo.
Papi našem Franji, mjesnom biskupu, svim predvoditeljima crkvenih zajednica, političkim vođama u ovoj zemlji, našoj domovini Hrvatskoj, EU i svijetu, daruj mudro srce, da rade za duhovno, materijalno i kulturno dobro naroda, molimo te…
Događa nam se Gospodina da nakon uloženog truda, nema ploda: u obitelji, profesionalnom, društvenom, duhovnom i vjerničkom životu. Uvijek nam dozovi upamet da bacimo mrežu na tvoju stranu, stranu vjere, molimo te.
„Htio bih da se vratim svome srcu – Tvojoj mjeri. Volio bih da se vratim svojoj tajni – Tvojoj vjeri“. Gospodine, pročisti nam i ojačaj vjeru, molimo te.
„Odvažnost je smisao smisla, preduvjet za postojanje, trajanje. Ni slobode, ni samosvojnosti bez odvažnosti nema i ne može biti.“ Gospodine, obdari nas odvažnošću u ovom vremenu i na zadatku koji si nam povjerio, molimo te.
Sve odvažne koji su u teškim uvjetima stvarali slobodnu nam Domovinu i za nju dali živote, nagradi životom vječnim i sretnim, molimo te.
Gospodine, na ovom su milosnom mjestu potekle rijeke milosrđa preko našeg svetog Leopolda. I danas obdari svoju Crkvu da poput sv. Leopolda predano poslužuje tvoje milosrđe, molimo te.
Sve hodočasnike i sudionike ovog slavlja, te naše domaćine usliši u svim pravednim molitvama i željama, molimo te.
Oprosti nam, Gospodine, sva naša zastranjenja i povedi nas putem spasenja. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Galerija slika

Služba Velikog petka i ove godine okupila je mnoštvo vjernika u župnu crkvu Svetog Nikole u Čilipima. Kao i prethodnih godina u crkvi je izrađeno Pokopanje, tj. Isusov grob od kamena i korijena maslina u kojem je položeno tijelo Gospodinovo. Grob su za cijelo vrijeme službe naizmjenice čuvali mladići iz NK Croatia Gabrile, NK Konavljanin, DVD-a Čilipi, KUD-a Čilipi i MK Dvije rote. Nakon pjevanja Muke Gospodinove uslijedile su tradicionalne molitve, klanjanje križu, sveta pričest i velika procesija oko crkve s križevima svih bratstava, uz svijeće i baklje. Službu je predvodio župnik don Josip Barišić uz pratnju crkvenog pjevačkog zbora.

Galerija slika

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvijetnica tradicionalno je i ove godine proslavljena u našoj Župi Čilipi u prepunoj župnoj crkvi Svetog Nikole. Cvjetnica označava početak Velikog tjedna, muke Gospodina Isusa Krista i njegova uskrsnuća. Naš župnik don Josip Barišić i ove godine predvodio je svečano misno slavlje kojem je prethodio blagoslov maslinovih i palminih grančica.

Festu Svetog Vlaha i ove godine pohodili su brojni članovi naše župe predvođeni župnikom don Josipom Barišićem. Usprkos najavi lošeg vremena na Festi je kao i prethodne godine bilo čak 20 barjaka iz naše župe po čemu smo najbrojnija župa. Procesija ove godine nije održana radi kiše, pa je stoga izostala i bogatija foto galerija na našim stranicama. Stoga smo odlučili objaviti samo nekolicinu sliku naših župljana sa Feste koje smo uzeli s drugih portala ili facebooka, te ovom prilikom pozivamo sve naše župljane koji imaju fotografije s ovogodišnje Feste neka nam ih pošalju na e-mail kako bi ih objavili i time ih trajno ostavili kao svjedočanstvo našeg sudjelovanja na Festi Svetog Vlaha 2019. godine. Unaprijed Vam zahvaljuju Vaši administratori.

Fotografije

Video

Stranica 1 od 7