Događanja

Događanja (92)

Pogledajte blagdansku emisiju Na dnevnoj bazi u kojoj je gostovao don Josip Barišić, župnik Župe sv. Nikole u Čilipima. Bilo je riječi o blagdanu Sveta tri kralja, poruci koju taj blagdan nosi nama danas te o lijepim konavoskim običajima u ovo vrijeme. Doznajte više o Vodokrštu u Čilipima gdje su čuva te i dalje rabi kamenica za blagoslovljenu vodu koja je stara nekoliko stotina godina. Pogledajte koja je ovogodišnja tema poznatih tamošnjih jaslica te saznajte više o tome kako je krenula ta tradicija.

Video prilog

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najvećih svetkovina u kršćanskom svijetu, a u Konavlima je poznatiji kao Vodokršte. U Čilipima se već desetak godina voda zakrštava u nekoliko stoljeća staroj kamenici iz koje vjernici potom uzimaju krštenu vodu te je nose svojim kućama za blagoslov domova, polja, imanja i svega drugog što im služi u svakidašnjem životu.

Predvodeći svečanu svetu misu u prepunoj crkvi u Čilipima, župnik don Josip Barišić posebno se osvrnuo na ovogodišnje jaslice koje prikazuju Vukovar, i središnji križ na Vukovarskom groblju u čijem središtu je novorođeni Isus.

Isus, sin Božji, došao je na svijet kako bi izbavio žive, uzdigao mrtve, pomogao obiteljima koje su na bilo koji način ostale bez svojih najmilijih. Došao je za sve nas! Isus je nada za sve žive i pokojne. Svaki pojedinac rađanjem uzima svoj križ. Novorođeni Krist na sebe je uzeo najteži križ, za sve nas, kao što je Vukovar podnio najveća stradavanja, razaranja i progonstva svojih žitelja u Domovinskom ratu. Rođenje malog Isusa novo je svijetlo života koje zatire tamu i osvjetljava puteve onima koji ga slijede, poruka je ovogodišnjih jaslica u Čilipima s kojih se prilozi prikupljaju za djecu Vukovara.

-Vukovar je stvarnost i potreba kojemu treba istina i svjetlost. Ima nade za Vukovar, ima nade za bolje sutra, kazao je don Josip Barišić u propovijedi za blagdan Bogojavljenja. Nadu su imala i tri kralja koja su se došla pokloniti Isusu. Bez nade, bez križa, bez Isusa - nema života.

Galerija slika

2.1.2020. u 8 sati oba bratstva Gabrila

3.1.2020. u 8 sati Uskoplje i Zvekovica

3.1.2020. u 9 sati Komaji

4.1.2020. u 9 sati Rusići i Miočići

4.1.2020. u 9 sati Grušići i Masješi

7.1.2020. u 9 sati od Stojanovića do Novaka

7.1.2020. u 9 sati od Novaka do Novakovića

8.1.2020. u 9 sati od Risa do Predcrkve

8.1.2020. u 9 sati od Predcrkve do Željezničke postaje

9.1.2020. za sve koji iz bilo kojih razloga nisu bili na dan blagoslova u svojim domovima. Potrebno se prijaviti župniku na mobitel 098 93 93 426

CRKVA SVETOG NIKOLE, ČILIPI - KONAVLE

Vukovar, simbol slobode i ponosa hrvatskog naroda nije ubijen, nije pokopan, već se preko križa uzdiže k slavi uskrsnuća. Svaki pojedinac rađanjem uzima svoj križ. Novorođeni Krist na sebe je uzeo najteži križ, za sve nas, kao što je za Hrvatsku, Vukovar podnio najveća stradavanja, razaranja i progonstva svojih žitelja u Domovinskom ratu. Rođenje malog Isusa novo je svijetlo života koje zatire tamu, osvjetljava puteve i daje nadu onima koji ga slijede.

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Mješovitog zbora Libertas uz goste Žensku klapu Cavtajke te Mušku klapu Čilipi, nastavljen je program drugog dana manifestacije „12. Mirisi Božića u Konavlima“. U punoj crkvi sv. Nikole u Čilipima pod dirigentskom palicom Viktora Lenerta i Vetona Marevci održan je Božićni koncert „U susret Božiću“.

Fotografije:Agroturizam Konavle

Članovi Saveza izviđača Hrvatske tradicionalno su donijeli Betlehemsko svjetlo mira u našu župu u Čilipima , u utorak prije svete mise zornice u 6 sati koju je predvodio naš župnik don Josip Barišić. Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih da šire mir među ljudima. Don Josip pozvao je brojne okupljene vjernike neka uzmu svijetlo i odnesu svojim kućama te ga sačuvaju do Božića i s njim uplate i ostale svijeće po kući.

Tradicionalni Adventski koncert u crkvi Male Braće u Dubrovniku u nedjelju 8.12.2019. i ove godine nije prošao bez nastupa zbora iz Čilipa. Među 14 zborova iz Dubrovnika i okolice, kao i prošle godine nastupila su oba zbora iz naše župe, mješoviti zbor pod vodstvom Pera Škobelja i zbor mladih "Mali Konavljani" kojeg vodi Sanja Kovačić. Zborovi su se predstavili s pjesmama "O Marijo sjajna zornice" i "On dolazi da spasi vas". Kako su nastupili naši zborovi pogledajte u videima koji su u prilozima (Zbor mladih i Mješoviti zbor).

U našoj župnoj crkvi Svetog Nikole u Čilipima u nedjelju 8. rujna tijekom svete mise župnik don Josip Barišić blagoslovio je odjeću i predmete novih ministrantica: Marije Grbić, Mie Novaković, Laure Komnenić i Petre Musladin. Četiri ovogodišnje prvopričesnice po prvi put su obukle svečano ruho i počelu službu opskrbljivanja oltara tijekom svete mise. Kako je kazao don Josip, u očima još nekolicine djece vidio je želju za ministriranjem, te ih i ovom prilikom pozvao neka se priključe službi. Također, tijekom svete mise župnik je povodom početka nove školske godine zazvao je Duha svetoga na svu školsku djecu i pomolio se za njihov uspjeh u nadolazećem vremenu.

Gabrili 26. srpnja 2019. – Blagdan Svete Ane
Bratstvo svetog Dimitrija u Gabrilima slavi Svetu Anu kao svoju dugogodišnju drugotnog zaštitnika – cu. Ranosrednjovjekovna crkva Svetog Dimitrija je premalena potrebama puka za redovita okupljanja vjernika na svetim misama, a poglavito na sprovodima. Bratstvo je iza Domovinskog rata sagradilo posebnu zgradu veličine oko 40 metara četvornih za mrtvicu te za spremište. Zadnje dvije godine dozrela je misao da se sve vrijedne stvari potrebne za liturgiju: stari drveni oltar i oltarna drvena pala restauriraju, naprave vitrine, izlože vrijedne misnice, knjige, slike i drugo. Napravljen je pomični drveni oltar prema puku za prigode sprovoda. Župnik don Josip Barišić, u dogovoru s ocem biskupom, je na svetu Anu blagoslovio novi oltar, a svetu je sa župnikom suslavio bivši župnik Čilipa, a sada Pridvorja i Dubravke don Stipo Miloš. U prigodnoj propovijedi don Stipo je uputio lijepu i korisnu pouku: biti otvoren životu, sve povjeriti Bogu, moliti i strpljivo čekati jer Bog nas neće nikada iznevjeriti. U ostvarenju ovog vrijednog projekta sudjelovali su svi članovi Bratstva Svetog Dimitrija, a posebno Niko Klečak Androsin i Mili Klečak. Za ovu prigodu vrijedne domaćice pripremile su prigodan domjenak za sve sudionike slavlja nazočne.

Galerija slika

 

Prvu svetu pričest u našoj župi, u nedjelju 23. lipnja 2019. primilo je 18 djece. Pripremu i svečani obred ovog svetog čina predvodio je župnik don Josip Barišić. Ove godine po prvi put pričestili su se: Helena Matić, Marija Grbić, Pavla Skurić, Laura Komnenić, Petra Musladin, Marija Arbulić, Nikoleta Skurić, Mia Novaković, Mihaela Drobac, Tia Tomović, Mihael Grubišić, Matthias Đurović, Marino Baule, Vlaho Ucović, Ivano Kordić, Karlo Simović, Jakov Rajčević i Niko Šubašić. Svečanost je svojom pjesmom pratio Dječji zbor Mali konavljani kojeg vodi Sanja Kovačić, a prigodnom programu sudjelovali su svi prvopričesnici. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je prigodno fotografiranje i čašćenje o čemu možete više vidjeti u fotogaleriji koju nam je, kao i prethodnih godina, ustupio Foto studio Regjo na čemu mu se zahvaljujemo.

Galerija fotografija

Stranica 1 od 7